Over Sencilia
Sencilia is een MedTech-startup en een spin-off van de Bioinspired MEMS and Biomedical Devices (BMBD) groep aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dr. Amar M. Kamat (voormalig postdoc bij BMBD en momenteel CEO van Sencilia) en Prof. Ajay G.P. Kottapalli (Associate Professor en voorzitter van de BMBD-groep) hebben Sencilia opgericht in september 2021 om hun uitgebreide expertise in sensortechnologie en nanofabricage te benutten en commercialiseren.
Als jonge startup zijn ze gevestigd binnen de universiteit en werken ze nauw samen met Prof. Kottapalli. Daarnaast wordt Sencilia geadviseerd door Professor Bayu Jayawardhana en voorheen door ICCS (eerder 5Groningen), wat hen helpt inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op het gebied van snelle communicatie en gegevenssynchronisatie vanuit de schoenzool.
Onderzoek naar Valpreventie
Sencilia is een onderzoek gestart naar valpreventie om te begrijpen hoe vallen in real-time kunnen worden gedetecteerd. Tijdens dit R&D-project, geleid door Ir. Natanael Gomes (co-CTO, Sencilia), hebben ze de activiteiten van mensen geanalyseerd om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken van vallen. De focus van dit onderzoek verschoof naar het bestuderen van looppatronen als een alternatieve benadering. Input van artsen en fysiotherapeuten bevestigde de waarde van dit onderzoek en moedigde de voortzetting ervan aan. Het onderzoek werd echter beperkt door een gebrek aan voldoende gegevens, wat de noodzaak benadrukte om de dataset uit te breiden voor betrouwbaardere bevindingen.
De monitoringsystemen ontwikkeld door Sencilia zullen worden ingebed in schoenzolen, waardoor ze waardevolle informatie kunnen verzamelen om de looppatronen van patiënten vast te leggen en te analyseren. De verzamelde gegevens stellen hen in staat om nauwkeurig de bewegingspatronen van mensen te observeren (zitten, liggen, traplopen, etc.), wat artsen en fysiotherapeuten waardevolle inzichten biedt voor behandelingen.
Het looppatroondetectiesysteem is zeer efficiënt en kan informatie binnen slechts 3 seconden vinden. Om energie te besparen, hebben ze de connectiviteit van Wi-Fi/Bluetooth verplaatst naar 5G LTE-M, waardoor het systeem tot 48 uur kan werken zonder opladen.
Sensorontwikkeling voor Verbeterde Zolen
Parallel aan het onderzoek wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van sensoren die in toekomstige zolen zullen worden ingebed. Het doel is om hun eigen sensor te produceren, met een focus op het verkleinen van de controller en het verbeteren van het batterijbeheer.
Een belangrijke stap in hun ontwikkeling was de implementatie van een lokaal systeem om alleen de noodzakelijke gegevens naar de cloud te sturen, wat energiezuinig is. Alle berekeningen worden vervolgens in de cloud uitgevoerd, dankzij de hulp van ICCS en TNO, die hen hebben geholpen bij het selecteren van de juiste technologieën en gegevens overdrachtsmethoden.
Daarnaast hebben studenten bijgedragen aan het onderzoek door een drukkussen te ontwikkelen en te testen om de drukverdeling onder de voeten te meten. De verkregen informatie werd geanalyseerd en gebruikt om het project verder te verbeteren, waarbij AI werd ingezet om de verzamelde gegevens te analyseren.
De Toekomst van Sencilia
Sencilia is vastbesloten om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door middel van geavanceerde technologieën en nauwkeurige monitoring. Toekomstige stappen omvatten het blijven verzamelen van gegevens, het verfijnen van sensor- en zooltechnologieën, en het verkennen van mogelijkheden voor thuismonitoring en samenwerking met externe partners.
Om meer te weten te komen over Sencilia klik dan hier.