Studententeam 5G en Duurzaamheid is door de vakjury verkozen tot winnaar van de 5G Student Battle, editie 2022. Het team bedacht in opdracht van Waterbedrijf Groningen een slimme meter (Loflow) waarmee de gebruiker kan zien hoeveel douchewater verbruikt wordt. Met één minuut korter douchen kan al acht liter water bespaard worden. Tijdens de 5G Student Battle werkten vijf studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, middels een 24-uurs hackaton samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De finale werd op 27 november gehouden op de Zernike Campus. De hackaton vond plaats bij de Digital Society Hub. De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college. De presentatie van de finale lag in handen van Tristan Hofman.
Prijswinnaars
Het team 5G en Duurzaamheid won de juryprijs en ging naar huis met vijf drones (DJI Mini 2).
“Loflow is een mooi voorbeeld van hoe een Internet-of-Things toepassing, gebaseerd op 5G, kan helpen om water- en energieverbruik te verlagen,” aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort.
Naast deze hoofdprijs kon het publiek € 5000,- verdelen over de teams. Het team 5G en Veiligheid ontving de meeste publieksstemmen en het hoogste bedrag met een slimme brandweerhelm. Met behulp van diverse sensoren krijgt een brandweercommandant hiermee direct inzicht in de situatie waarin zijn collega-brandweerlieden zich bevinden.
Thema’s uit de praktijk
In de 5G Student Battle werkten de studenten aan een praktijkgericht vraagstuk voor een organisatie uit de regio. Voor deze derde editie hebben MarinMinds (maritiem), Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen en het Politie Innovatiehuis Noord Nederland (crowd management), Brandweer Groningen (veiligheid) en Waterbedrijf Groningen (duurzaamheid) een vraagstuk geformuleerd waar de studententeams een innovatief product of dienst voor hebben bedacht.
Mbo, hbo en wo in één battle
“Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!” aldus Peter Rake, Programmamanager bij 5Groningen. Elk studententeam werd begeleid door één of twee teamcoaches afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.
Volgens Akke Groenewoud, directeur-bestuurder van Economic Board Groningen, is het event zeer waardevol voor de regio. “Economic Board Groningen wil de economie in de provincie Groningen versterken. Dit begint allemaal bij het onderwijs. Het is fantastisch om te zien dat studenten van zowel mbo, hbo en wo-onderwijsinstellingen samenwerken. Een unieke combinatie waar het lokale bedrijfsleven veel profijt van heeft.’
Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.
Vakjury
De vakjury van de 5G Student Battle bestond uit Wim van der Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Rix Groenboom (Lector New Business & ICT, Hanzehogeschool Groningen), Jurgen Grobbee (Regiodirecteur Alfa-college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems, University of Groningen) en Elmar de Jong (Coördinator Startup Visa, Founded in Groningen).